Pre predsedu PSK je problém Spišskej katolíckej charity na tento rok uzavretý

07.09.2005 Prešov

Prešov 7. septembra (TASR) - Vedenie Spišskej katolíckej charity (SKCh) neprišlo na dnešné mimoriadne zasadnutie komisie sociálnej pomoci pri Zastupiteľstve ...
Prešov 7. septembra (TASR) - Vedenie Spišskej katolíckej charity (SKCh) neprišlo na dnešné mimoriadne zasadnutie komisie sociálnej pomoci pri Zastupiteľstve Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Podľa predsedu PSK Petra Chudíka mali na rokovaní uzavrieť dohodu o poskytnutí finančného príspevku pre SKCh na tento rok.

Chudík novinárom povedal, že ráno dostal faxom ospravedlnenie neúčasti od riaditeľa SKCh Petra Maľučkého. Zároveň i pozvánku na rokovanie \"bez tretích osôb\" do hospicu v Ľubici. Pre predsedu PSK, ako sám uviedol, „ je problém SKCh na tento rok uzavretý. “
Spor medzi PSK a SKCh vznikol po tom, čo PSK odmietol vykryť tohoročné náklady charity na poskytovanie opatrovateľskej služby. Podľa Chudíka táto kompetencia prešla na mestá a obce. SKCh chce od PSK 20 miliónov Sk, čiže rovnakú sumu ako vlani. \"My sme im odsúhlasili 1,6 milióna Sk, no riaditeľ SKCh odmietol dodatok k zmluve podpísať, \" konštatoval Chudík.
Problémy s príspevkami pre neštátne organizácie poskytujúce služby sociálnej starostlivosti má PSK vo viacerých prípadoch. Tieto organizácie žiadali od PSK na tento rok 160 miliónov Sk, pritom v rozpočte vyššieho územného celku je pre sociálnu sféru na tento rok necelých 92 miliónov Sk, a to vrátane piatich miliónov Sk, dodatočne schválených pri úprave rozpočtu v auguste.
Podľa Chudíka nemôže pretrvávať stav, že organizácia vznikne, začne poskytovať služby a potom žiada na krytie nákladov príspevky od PSK. Tvrdí, že systém sa musí zmeniť. „ Ak má samosprávny kraj platiť za služby, tak si ich najprv objedná. Pretrvávajúci stav rozbúrava celý chod sociálnej sféry“ dodal.
 

Vyberte región